Nieuws

Regionale verschillen aantal verkeersongevallen groot

Verkeersongeval kop-staart botsing

Recente gegevens tonen aan dat het aantal verkeersongevallen in Nederland blijft stijgen, waarbij de grootste toename werd waargenomen in de provincies Zeeland en Brabant. Dit meldt Independer op basis van statistieken van politie en Rijkswaterstaat, zoals gerapporteerd door Automotive Online (bekijk artikel).

Zeeland en Noord-Brabant stijgt, Flevoland een lichte daling

In 2022 werden in totaal 122 duizend ongevallen geregistreerd, een stijging van 6,8 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Vooral in Zeeland (+10,9%) en Noord-Brabant (+10,4%) was de stijging aanzienlijk, terwijl Flevoland juist een lichte daling (-0,8%) liet zien. Menno Dijcks, auto-expert bij Independer, benadrukt dat het werkelijke aantal ongevallen mogelijk hoger ligt omdat niet alle incidenten worden geregistreerd als er geen verzekering bij betrokken is.

Zuid-Holland meest onveilige provincie

Regionale verschillen spelen een grote rol in de verkeersveiligheid, zo blijkt uit de cijfers. Met gemiddeld 6,9 verkeersongevallen per 1.000 inwoners is Zuid-Holland de meest onveilige provincie, gevolgd door Noord-Brabant (7,2). In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd de grootste absolute stijging van ongevallen waargenomen. Independer auto-expert Menno Dijcks benadrukt het belang van veilig rijgedrag en bewustzijn op de weg, vooral gezien de regionale verschillen in verkeersongevallen. “Waar je woont speelt een grote rol in het risico op verkeersongevallen, wat ook van invloed kan zijn op de premie van autoverzekeringen,” zegt Menno Dijcks van Independer.

Invloed premies autoverzekeringen

De stijging in het aantal verkeersongevallen heeft ook invloed gehad op de premies van autoverzekeringen, die in 2022 gemiddeld met 20 procent zijn gestegen. Deze toename hangt samen met de stijging van verkeersongevallen en de daaropvolgende stijgende kosten voor reparaties, waaronder arbeidskosten en onderdelen.