Nieuws

Recordaantal pechgevallen in 2023

Bergingsmedewerker auto

Volgens een publicatie van Automotive Online op 15 januari 2023 (bekijk artikel) is er in 2023 een recordaantal pechgevallen geregistreerd. De reden voor de toename? Het komt met name door het steeds ouder wordende Nederlands wagenpark.

210.000 bergingsopdrachten in 2023

Naar aanleiding van recente rapporten van Stichting Incident Management Nederland blijkt dat het aantal bergingsopdrachten in 2023 bijna 210 duizend keer nodig was. Dit vertegenwoordigt een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren, met bijna 32.500 meer bergingen dan het jaar ervoor. Ivo Wildenberg, secretaris van Stichting Incident Management Nederland, benadrukte de significante groei en merkte op dat in 2005 ongeveer 30 duizend meldingen per jaar werden geregistreerd. “De groei nu is dus groter dan het totale aantal meldingen in heel 2005,” voegde hij toe.

Belangrijke aandeel toename van meldingen ANWB

Een opvallend aspect van deze groei is de toename van het aantal meldingen door de ANWB, die het Landelijk Centraal Meldpunt (LCM) van de Stichting IMN kan verzoeken om pechgevallen naar veilige locaties te brengen. Dit gebeurde in 2023 bijna 54 duizend keer, wat neerkomt op een stijging van 50 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarnaast werd een opvallende toename gezien in het aantal beveiligingsopdrachten voor bergers.

Ouder wagenpark

Ivo Wildenberg wees op de ouderdom van het wagenpark als een belangrijke factor voor deze toename. “In de coronatijd is het wagenpark enorm gegroeid, maar ook ouder geworden,” legde hij uit. Hij benoemde ook het gebruik van telefoons achter het stuur als een zorgwekkende trend. Als gevolg van deze ontwikkelingen steeg het aantal ongevallen op hoofdwegen in 2023 met 11 procent tot een totaal van 26.695, net onder het record van 27.141 dat in 2019 werd vastgesteld. Autoschade Twente adviseert automobilisten om voorzichtigheid en verantwoordelijkheid te betrachten op de weg, om het aantal ongevallen te verminderen en de veiligheid te vergroten.

Bron artikel: Automotive Online – Recordaantal pechgevallen in 2023
Bron foto: Stichting Incident Management Nederland